Byta till säkerhetsdörr.

Fördelar med säkerhetsdörrar

1.

Du behöver inte längre störas av spring och annat ljud från trapphuset.

2.

Vid brand bromsar en säkerhetsdörr elden vilket kan vara avgörande mellan liv och död.

3.

En säkerhetsdörr hindrar exempelvis matos från att sprida sig ut till trapphuset.

4.

En säkerhetsdörr isolerar värme vilket sänker energikostnader och är därmed snäll mot vår miljö!

Regler och klassningar

Säkerhetsdörrens uppgift är att skydda mot inbrott. Hur väl dörren står emot inbrott testas på olika sätt och testerna visar om dörren klarar den inbrottsklass som den är byggd för.

Våra säkerhetsdörrar är klassade och certifierade enligt SS-EN 1627 i Resistance class RC3. Är det dessutom en godkänd låskista i dörren får den ytterligare ett certifikat och får då skyltas även med SSF 1078.

Provningarna genomförs hos Research Institutes of Sweden (Rise). Certifiering och tillverkningskontroll utförs av Sveriges Brand och Säkerhetscertifiering (SBSC).

BBR föreskriver vilka utrymmen som ska ha brandklassade dörrar. Klassen kan vara EI30 enligt gamla standarden som fortfarande finns fram till harmonisering sker av innerdörrsstandarden EN 14351-2.[1] Sen gäller för samma dörrar EI2 15/EW 30, som är den nya standarden för lägenheter. För ytterdörrar gäller CE-märkning.

För att klara den nya standarden EI2 15/EW 30 provas två dörrar. En utåtgående och en inåtgående, så att samma brandskydd finns på båda sidor om dörren. Provningarna för brandklassning görs hos Research Institutes of Sweden (Rise).

Inandning av giftig rök är den vanligaste dödsorsaken vid bostadsbränder. Från och med 2013 är det därför lag på att alla dörrar som monteras i lägenheter ska vara brandgastäta.

Provningen sker från båda sidor av dörren.

  • Brandgastätheten vid S200 provas i röktemperaturen 200⁰C. Det mäts i m3/h.
    Vid tryck 50Pa. Genomströmningen får inte överstiga 20 m3/h.
  • Brandgastätheten vid Sa provas i röktemperaturen 20⁰C.
    Det mäts i m3/h/m. Vid tryck 25Pa.
    Genomströmningen får inte överstiga 3m3/h/m.

 

Klarar dörren kravet för S200 klarar den automatiskt kravet för Sa och därför beskrivs märkningen oftast som Sa/S200, men ibland bara S200.

Tystnad är en sällsynt men efterfrågad kvalitet för många. Bättre ljudreducering är ett av de största önskemålen hos lägenhetsinnehavare.

Ljudreduktionen (som även kallas transmissionsförlust eller ljudreduktionstal) mäts i enheten R [db]. Det är ett mått på hur effektivt exempelvis väggar, golv eller dörrar begränsar ljudet att passera vidare. Våra säkerhetsdörrar finns i ljudreduktion 39 dB med postinlägg, samt 40 dB utan postinlägg. Till nybyggnation kan vi även leverera säkerhetsdörrar med 44 dB ljudreduktion.

När det finns ett CE-märke på dörren innebär det att importör eller tillverkare intygar att den uppfyller EU:s säkerhets-, miljö- och hälsokrav. CE-märket säkerställer även fri handel inom EU. För att ta reda på vad som gäller för varje dörr så behöver du de föreskrifter som överför direktiven. Kraven som EU:s direktiv har ska ha överförts till svenska regler. Även bruksanvisningen som medföljer dörren ska vara på svenska. Motsvarande regler gäller i övriga EU-länder.

De som certifierar våra dörrar
CE-märkning innebär att CH ståldörrar låter en utomstående, neutral part granska och bedöma om de uppfyller de krav som finns i respektive produktstandard.

CE-märket betyder att vi som tillverkare lovar att varan uppfyller de säkerhetskrav som EU ställer för dörrarna.

Till en CE-märkt dörr hör också en prestandadeklaration. Ett dokument där vi som tillverkare försäkrar att varan överensstämmer med EU:s säkerhetskrav. Vissa dörrar ska ha egenskaper som motverkar fara för liv och hälsa, och behöver därför testas. Vid sådana tillfällen ställs krav att tillverkaren ska använda sig av ett oberoende tredjepartsorgan. Vi använder oss av Research Institutes of Sweden (Rise). Rise är erkända och kompetensbedömda av EU:s medlemsstater att prova, certifiera och kontrollera våra dörrar.

Tillägg av standarden SS-EN 16034 gör det även möjligt att CE-märka ytterdörrar och motordrivna portar med brandegenskaper. Detta gäller i kombination med standarderna SS-EN 14351–1 respektive SS-EN 13241–1.

Detta innebär att CE-märkningen för dessa produkter görs mot SS-EN 16034 och antingen SS-EN 14351-1 eller SS-EN 13241-1, och hänvisning till båda standarderna ska finnas i prestandadeklarationen. Hänvisning till båda standarderna ska också finnas i CE-märkningen.

Samexistensperioden för SS-EN 16034 gick ut den 1 november 2019 och då blev det obligatoriskt att CE-märka ytterdörrar och portar med brandegenskaper.

Marknadskontroll innebär att Boverket kontrollerar produkterna när de väl finns ute på marknaden. Myndigheten kontrollerar att produkten uppfyller de krav som är gällande och vidtar åtgärder om produkterna inte motsvarar kraven.

Ansvarig myndighet är Boverket.

Vad bör man tänka på?

Köp svensktillverkat

Köp en säkerhetsdörr med svensktillverkat lås för bästa inbrottsskydd.

I Sverige öppnas som regel ytterdörren utåt. När svensktillverkade ytterdörrar kontrolleras hur väl de klarar ett inbrottstest, görs det från utsidan. Utanför Sverige är det vanligare att ytterdörren öppnas inåt och testas därför annorlunda, vilket gör att de dörrarna har lättare att klara av ett inbrottstest.

En svensktillverkad säkerhetsdörr är därför bättre anpassad till den svenska marknaden.

Vi rekommenderar att välja en svensktillverkad säkerhetsdörr av stål. De är starka och kräver mindre underhåll. När du köper en svensktillverkad säkerhetsdörr bidrar du också i större utsträckning till en hållbar framtid. Transportsträckorna blir kortare och därför minskar koldioxidutsläppen.

Undvik

Undvik dörrar som kräver ett separat, så kallat igelkottslås, eftersom dörren då måste vara låst även när du är hemma.

Reservdelar

Innan du köper en säkerhetsdörr bör du se till att det går att få tag i reservdelar till den. Det gör du enklast hos lokala låssmeder. På så sätt kan du vara säker på att snabbt och enkelt få hjälp, om det skulle hända något.

Snabbt att utrymma

Vid en nödsituation då du behöver utrymma hemmet snabbt är det viktigt att det går säkert till. En ytterdörr ska därför aldrig behövas låsas upp inifrån med nyckel.

Brandtest

Från 1 september 2016 krävs att brandtester för säkerhetsdörrar utförs enligt den nya Europastandarden. Brandtest ska alltid vara utfört av ett ackrediterat testlaboratorium. Typgodkännande och certifikat för samtliga tester ska alltid finnas med. Försäkra dig om att det finns dokumentation på svenska, eller annat språk som du behärskar.

Brandgas

Från 1 januari 2013 är det lagkrav på att alla nyinstallerade entrédörrar mellan trapphus och lägenheter i flerbostadshus ska vara brandgastäta. Kravet gäller både vid nybyggnation och dörrar som bytts ut i äldre fastigheter. Klassificeringen ska vara S200 (tidigare Sm) enligt SS-EN 13501-2. Fastighetsägaren bär ansvar för att reglerna efterföljs. I en bostadsrättsförening är det styrelsen som ansvarar för att rätt dörr sätts in vid utbyte.

Boverkets Byggregler BBR, avsnitt 5:534